APK - RDW ERKEND BEDRIJF

Door onze RDW erkenning mogen wij auto’s, campers en lichte bedrijfswagens (tot 3.500 kilo) keuren.
Wij hanteren een eerlijke prijs om een goede en eerlijke APK te kunnen waarborgen. Hierbij worden alle veiligheidsaspecten gecontroleerd en geven wij adviezen voor eventuele toekomstige reparaties.

 

Meest gestelde vragen

 • Hoe vaak moet mijn auto een APK?

  Benzineauto: De eerste keer is 4 jaar na eerste toelating, daarna na 2 jaar, weer na 2 jaar en dan jaarlijks.
  Bijvoorbeeld: uw auto komt uit 2015. De eerste keer moet deze gekeurd worden in 2019, dan in 2021, in 2023 en daarna jaarlijks.

  Diesel of LPG auto: De eerste keer is na 3 jaar na eerste toelating en daarna jaarlijks.
  Bijvoorbeeld: uw auto komt uit 2015. De eerste keer moet deze gekeurd worden in 2018, dan 2019, 2020 en zo verder.

  Uitzonderingen:
  Auto’s ouder dan 30 jaar, maar van ná 1 januari 1960 moeten eens in de 2 jaar gekeurd worden.
  Bij auto’s van voor 1960 is een APK-keuring niet vereist.
  Voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo moeten jaarlijks gekeurd worden.
  Taxi’s en bussen moeten ook jaarlijks gekeurd worden.

  Twijfelt u wanneer uw auto APK verloopdatum is? Kijk dan op www.rdw.nl en voer uw kenteken in. U kunt ons ook altijd even bellen en dan zoeken wij het voor u op.
  Wilt u een mailtje ontvangen wanneer het weer tijd is voor de APK en bent u klant bij ons? Stuur ons dan een mail met uw naam, kenteken en dat u voortaan alle communicatie via de mail wilt ontvangen.

 • Wordt er tijdens de APK ook naar onderhoud gekeken?

  Nee, de APK gaat alleen over de veiligheids- en milieueisen van een auto. In het RDW handboek staat omschreven aan welke eisen een auto moet voldoen om goedgekeurd te worden. Als u een auto bezit is de APK dus een VERPLICHTING. Het onderhoud van de auto is een keuze. Als de auto slecht onderhouden wordt kan het zijn dat bij de APK naar boven komt dat bepaalde onderdelen afgekeurd worden, omdat deze bijvoorbeeld kapot of versleten zijn. Om de auto dus zo lang mogelijk in goede staat te houden én om zo min mogelijk voor onvoorziene kosten te komen staan, is onderhoud van groot belang. En als u de APK met een grote onderhoudsbeurt afspreekt bij ons, is de APK gratis*. Dit kunnen wij doen, omdat we bij een grote onderhoudsbeurt op veel dezelfde punten controleren als bij de APK.

  * alleen de keuring zelf. De meting en afmeldkosten worden wel berekend.

 • Wat is een EOBD test?

  Voor auto’s welke na 2006 geproduceerd zijn, geldt dat bij de APK een EOBD test moet worden uitgevoerd. De computer in uw auto voert voortdurend testjes uit. Per auto verschillen de soorten testen. Als deze testen allemaal uitgevoerd zijn en er geen bepaalde foutcodes in zitten, is dit goedkeur voor de APK. Is er een test niet afgerond omdat er bepaalde voorwaarden niet waren (voorbeeld: test kan past voltooid worden bij 15.000km rijden en dit heeft u nog niet gereden), moet er alsnog een viergas- of roetmeting worden uitgevoerd.

 • Wat is een viergasmeting?

  Voor benzineauto’s geproduceerd voor 2006 geldt dat er een viergasmeting uitgevoerd moet worden bij de APK. Deze test de uitlaatgassen van uw auto. Verschillende waardes komen hieruit naar voren waaruit blijkt of uw auto voldoet aan de milieueisen. Bij afkeur, zal de oorzaak van deze afwijking verholpen moeten worden.

  Staat er bij u zowel een EOBD-test als een viergasmeting op de factuur? Bij auto’s met een bouwjaar na 2006, waarbij de EOBD test niet afgerond kon worden, moet de viergasmeting alsnog uitgevoerd worden.

 • Wat is een roetmeting?

  Voor dieselauto’s geproduceerd voor 2006 geldt dat een roetmeting moet worden uitgevoerd bij de APK. Hierbij controleren we de uitstoot van de roetdeeltjes. Ook hierbij geldt: bij afkeur zal de oorzaak verholpen moeten worden.

  Staat er bij u zowel een EOBD-test als een roetmeting op de factuur? Bij auto’s met een bouwjaar na 2006, waarbij de EOBD test niet afgerond kon worden, moet de roetmeting alsnog uitgevoerd worden.

 • Mijn auto is afgekeurd, wat nu?

  Als uw auto afgekeurd wordt zullen wij de afkeurpunten met u doornemen. We maken dan een prijsopgave en bieden zo mogelijk verschillende opties aan (verschillende merken waarbij prijs/kwaliteit verschilt of eventueel de optie om iets te reviseren i.p.v. te vernieuwen). Ook zullen wij met u kijken of de auto het nog waard is om deze soort onkosten te gaan maken, eventueel ook met het oog op aankomende kosten. Zo proberen we zo goed mogelijk met u mee te denken om een passende oplossing te zoeken.

  Is uw auto afkeur en wenst u hem niet te laten repareren? Dan hebben wij de mogelijkheid om de auto naar de demontage af te laten voeren. U krijgt er dan een klein bedrag voor terug, afhankelijk van het vraag en aanbod. Als u auto beter is dan een sloopauto, dan kunnen we ook een handelaar erop laten bieden.
  Uiteraard mag u de auto ook mee terug naar huis nemen om deze zelf te verkopen. Let op: een afgekeurde auto mag niet meer de weg op, maar mag nog wel 2 maanden langs de openbare weg staan.

 • Wat is het verschil tussen een afkeurpunt en AC-punt?

  Op het APK rapport staat veel informatie. In de rechter kolom staat bij afkeur op welke punten uw auto afgekeurd is en welke punten AC zijn. Bij goedkeur staan er hooguit wat AC punten of helemaal niets. Als een auto goedgekeurd is na reparatie staan er de punten op welke afkeur waren, maar nu gerepareerd zijn waardoor de auto goedgekeurd is. Eventueel staan hier ook AC punten.

  Maar wat zijn dan die AC punten? Dit is een reparatie adviespunt. Dit zijn dus punten welke nog niet afgekeurd zijn, maar wel uw aandacht verdienen. Zo is bijvoorbeeld een band met profieldiepte minder dan 1.6 mm afkeur. De band is AC bij een profieldiepte tussen de 1.6 en 2.5 mm. De keurmeester mag die band op dit punt dus niet afkeuren, maar hij moet wel op het keuringsrapport vermelden dat deze band een adviespunt is.
  AC punten zijn dus nog wel veilig genoeg op het moment van keuring, maar zouden beter zijn om te vervangen of in ieder geval goed in de gaten te houden.

PRIJZEN

APK personenwagen of lichte bedrijfswagen €49,99 incl. BTW
APK oldtimers €61,50 incl. BTW
APK camper of chassiscabin €91.10 incl. BTW
APK i.c.m. grote beurt APK gratis*

*De keuring kunnen wij gratis aanbieden omdat wij bij de grote onderhoudsbeurt op dezelfde zaken controleren als bij de APK. De afmeldkosten en meting worden wel berekend.

© Garagevanriel 2020