REMMEN

Dat remmen belangrijk zijn hoeven wij u niet te vertellen. Voor ieder model auto testen de fabrikanten welke soort remmen het beste werken. Zo is er dus ook veel prijsverschil in de verschillende soorten remblokken, schijven, klauwen e.d. Als u twijfelt over uw remmen kunt u altijd even bellen wanneer het die dag het beste uitkomt om langs te komen.

Maar wat doen alle verschillende onderdelen nu precies en waar kunt u op letten?

  • Remblokken+ schijven

    Remblokken en schijven: Deze onderdelen heeft u vast al vaker gehoord en wellicht gezien. Remblokken worden tijdens het remmen door de zuiger in de remklauw tegen de remschijf aangeduwd. Tijdens het remmen slijt de remvoering van de blokken af en worden de remschijven een beetje geschaafd. Sommige remblokken hebben een piepplaatje welke tegen de remschijf aan komt als de remblokken ver versleten zijn. U hoort dan tijdens het rijden continue een piepend geluid. Andere remblokken hebben een indicator erop zitten welke een lampje in uw dashboard laat branden als de remmen aan vervanging toe zijn. En weer andere remblokken hebben geen van beiden. Bij deze blokken is het van belang om op tijd te weten dat de blokken versleten zijn. Anders hoort u continue een schavend geluid. Doorgaans slijten remblokken eerder dan de remschijven en daarom zullen wij ook altijd kijken of alleen de remblokken aan vervanging toe zijn of allebei de onderdelen.

  • Remtrommels en remschoenen

    Sommige auto’s hebben zowel voor als achter remblokken en schijven, maar de meeste auto’s hebben op de achteras trommelremmen. Zoals de naam al doet vermoeden zitten de onderdelen in een trommel. Vanaf de buitenkant kun je daar dus ook weinig aan zien. Tijdens een grote onderhoudsbeurt halen wij altijd deze trommels weg en maken de remmen schoon. Net zoals bij een remblok zit er hier aan de remschoenen remvoering welke tijdens het remmen er langzaam afslijt. Deze remvoering blijft als een stofje in de trommel zitten en kan ervoor zorgen dat de remmen vast gaan zitten. Daarom is het belangrijk om eens in de zoveel tijd de remmen schoon te laten maken. Met de APK wordt er ook altijd gekeken of de remmen goed werken. Als dit niet het geval is wordt de trommels vaak ook open gemaakt. Dan is het een kwestie van schoonmaken, controleren of de remschoenen nog dik genoeg zijn (deze slijten minder hard dan de remblokken) en of de remcilinders goed werken. De wielremcilinders duwen de remschoenen namelijk tegen de trommel aan als u remt. Als deze niet goed werken, dienen ze vervangen te worden.

  • Remvloeistof

    Zodra u op het rempedaal trapt wordt de remvloeistof door de remleidingen naar de remmen geduwd. Doordat deze een druk uitoefenen op de cilinders/zuigers worden de remmen in werking gesteld. Als er geen remvloeistof in het systeem zit kan er dus ook niet meer geremd worden. Het is een gesloten systeem, waardoor er dus geen remvloeistof verloren kan gaan, tenzij er lekkages zijn (bijvoorbeeld aan een wielremcilinder). De meeste fabrikanten schrijven voor dat remvloeistof iedere 2 jaar vervangen moet worden, maar waarom dan? Remvloeistof heeft een hygroscopische eigenschap, wat betekent dat het water aantrekt. Zodra er water in het systeem komt, gaan diverse delen in het remsysteem roesten. Hier merkt u zelf niets van, tot u onderdelen moet laten vervangen. Daarnaast gaat water snel koken als de remmen warm worden en ontstaat er dampvorming. Lucht is samendrukbaar, waardoor de remdruk wegvalt.
    Daarom is het van belang om de remvloeistof regelmatig te laten verversen, want als er eenmaal water in de remvloeistof zit gaat dit er niet vanzelf uit.

    Wij zuigen het hele systeem leeg en vullen het daarna weer aan met nieuwe remvloeistof.

  • Piepende remmen

    Piepende remmen; we horen het vaker maar het geeft het een vervelend gevoel. Zo zijn er verschillende oorzaken:

    • Er zijn pas nieuwe remblokken in gezet, maar de remschijven waren nog te goed om te vervangen. In de remschijf is een rand gekomen, doordat de schijf wat weggesleten is. De remblokken moeten nog ingesleten worden op deze rand, wat het piepen kan veroorzaken.
    • U hoort een piepend geluid tijdens het remmen met kouder weer, als u pas net aan het rijden bent: met het koudere weer hebben meerdere onderdelen van de auto wat moeite om naar behoren te werken. Zo zijn de remmen op dat moment wat ‘harder’ en maken ze hierdoor wat meer geluid. Als de remmen warm zijn gaat dit geluid weer weg. Dit kan geen kwaad.
    • U hoort (bijna) constant een piepend geluid van uw remmen af komen en niet alleen tijdens het remmen: Bij sommige typen remblokken zit er een piepplaatje gemonteerd. Dit plaatje krast tegen de remschijf aan als de remblokken te ver versleten zijn. Als u dit hoort kan dit dus een teken zijn dat de remmen aan vervanging toe zijn. Een andere oorzaak kan zijn dat de remmen vastzitten en hierdoor aanlopen. De remmen moeten dan los gemaakt worden en we moeten kijken naar de oorzaak van het vast gaan zitten van de remmen.

    Twijfelt u over een piepje of denkt u dat de remmen vervangen moeten worden? Wij kijken graag voor u en doen u zo nodig een passende prijsopgave.

© Garagevanriel 2020