VERSCHILLENDE ONDERHOUDSBEURTEN

Bij het rijden van een auto komt de APK als verplichting om de hoek kijken. Het onderhoud van de auto is echter geen wettelijke verplichting en heeft daarom ook niets met de APK te maken. Hoe beter u de auto laat onderhouden, hoe langer de auto mee gaat. De eerste jaren is er wellicht niet direct iets te merken, maar binnenin de auto vinden processen plaats welke bepaalde onderdelen uiteindelijk kapot maken. Zo verliest de olie naar verloop van tijd zijn smerende eigenschap en kan dit tot gevolg hebben dat de motor en andere draaiende delen kapot gaan. Alleen het bijvullen is dus niet voldoende.

Maar er is zoveel verschillend onderhoud en wanneer moet ik welk onderhoud nu plegen? (zie bij de meest gestelde vragen het verschil tussen kleine en grote onderhoudsbeurten)

Per model auto schrijven de fabrikanten voor wanneer deze auto bepaald onderhoud nodig heeft. Wij bekijken de historie (mits bij ons bekend) en de voorgeschreven onderhoudsintervallen om ter achterhalen wat voor onderhoud de auto nodig heeft. We overleggen dan uiteraard met de klant of dat onderhoud plaats mag vinden, want het is altijd nog een keuze.

Ook proberen wij altijd op de factuur te vermelden welk onderhoud de auto dit of volgend jaar bijvoorbeeld zou moeten hebben. Dan kunt u zich hier (financieel) op voorbereiden.

PRIJZEN

De prijzen voor een onderhoudsbeurt hangen af van de hoeveelheid en soort olie dat er in de auto gaat en de verschillen in prijzen van filters. Zo gaan er goedkopere filters én minder olie in een Fiat Seicento dan in een Audi Q5. Voor een exacte prijsopgave kunt u ons altijd mailen of het contactformulier op deze website invullen (vergeet dan niet om uw kenteken te vermelden).

Wist u dat de APK bij een grote onderhoudsbeurt gratis is? Dit kunnen wij aanbieden doordat de punten waarop wij de auto controleren bij een grote onderhoudsbeurt ver overeen komt met de punten van de APK. U betaald dan alleen nog de meting en afmeldkosten!

MEEST GESTELDE VRAGEN

 • Wat wordt er tijdens een kleine onderhoudsbeurt gedaan?

  Wat wij tijdens een kleine onderhoudsbeurt precies doen is ook sterk afhankelijk van het soort auto, maar in grote lijnen is dit het volgende:
  – de algehele staat van de auto bekijken en zo nodig een advies en prijsopgave geven (zoals: banden, veren, verlichting, remmen e.d.)
  – De historie en fabrieksvoorschriften naast elkaar leggen om te zien wat voor onderhoud de auto nu nodig heeft en welk onderhoud zich volgend jaar op zich laat wachten. Dit overleggen we met de klant.
  – olie verversen (incl. oliefilter en afdichtring)
  – interieurfilter vernieuwen en het filterhuis schoonmaken
  – banden op de juiste spanning brengen
  – alle vloeistoffen controleren en op peil zetten
  – zo nodig het service interval resetten
  – in de winter de deurrubbers insmeren
  – indien aanwezig: onderhoudsboekje invullen
  – proefrit maken om zeker te zijn dat de beurt goed uitgevoerd is.

 • Wat wordt er tijdens een grote onderhoudsbeurt gedaan?

  Wat wij tijdens een grote onderhoudsbeurt precies doen is ook sterk afhankelijk van het soort auto, maar in grote lijnen is dit het volgende:
  – de algehele staat van de auto bekijken en zo nodig een advies en prijsopgave geven (zoals: banden, veren, verlichting, remmen e.d.)
  – De historie en fabrieksvoorschriften naast elkaar leggen om te zien wat voor onderhoud de auto nu nodig heeft en welk onderhoud zich volgend jaar op zich laat wachten. Dit overleggen we met de klant.
  – olie verversen (incl. oliefilter en afdichtring)
  – interieurfilter vernieuwen en het filterhuis schoonmaken
  – luchtfilter vernieuwen en het filterhuis schoonmaken
  – bougies vernieuwen bij een benzine auto en brandstoffilter bij een diesel
  – de achterste remmen uit elkaar halen en schoonmaken (de reden hiervoor: zie remmen – remtrommels en remschoenen).
  – banden op de juiste spanning brengen
  – alle vloeistoffen controleren en op peil zetten
  – zo nodig het service interval resetten
  – in de winter de deurrubbers insmeren
  – indien aanwezig: onderhoudsboekje invullen
  – proefrit maken om zeker te zijn dat de beurt goed uitgevoerd is.

 • Waarom olie verversen?

  De voornaamste taak van olie is dat bewegende delen worden gesmeerd. De olie mag niet te warm worden, omdat deze dan te dun wordt en de eigenschap om te smeren verliest. Ook door het vele gebruiken of door veroudering kan de olie dunner worden. Voor de meeste auto’s wordt daarom vanuit de fabrikant voorgeschreven om de auto ieder jaar of bijvoorbeeld iedere 15.000 km te verversen (dit kan per auto verschillen). Als de olie niet ververst wordt, verliest de olie zijn smering en is er een grote kans dat onderdelen in bijvoorbeeld de motor kapot gaan.
  Een andere functie van olie is dat deze vuildeeltjes meeneemt in zijn filter en zo dus schoonmaakt om te voorkomen dat het vuil de motor beschadigd.
  Bij een olieverversing halen we alle olie uit het voertuig en monteren we een nieuwe filter. Er komt nieuwe olie in welke geschikt is voor uw auto en controleren we op lekkages.

 • Waarom het interieurfilter vernieuwen?

  Een Interieurfilter reinigt tot wel 200.000 liter lucht per uur! Dat betekent in de praktijk dat het na 15.000 km (of 1 jaar) de hoogste tijd wordt dat de auto nieuwe “longen” krijgt. Wanneer het voorjaar nadert is extra aandacht voor het interieurfilter van groot belang. Samen met de airco van uw auto zorgt het interieurfilter voor frisse en gezonde lucht in uw auto.

  Uit onderzoek blijkt dat 50% van de personenauto’s in Nederland met een zeer sterk vervuild interieurfilter rondrijdt. Een slecht werkend interieurfilter zorgt ervoor dat bacteriën en uitlaatgassen zoals ozon, roetpartikels en pollen vrij spel hebben in het interieur van de auto. Dit brengt weer onnodige gezondheidsrisico’s met zich mee.
  De voordelen van de jaarlijkse vervanging zijn o.a.
  Schoon en gezond interieur (minder stof en bacteriën)
  Comfort voor de passagiers (geen beslagen ruiten)
  Optimale prestaties van de interieurventilatie

  Verkeersveiligheid🚗🚑
  Er is nog een reden om het interieurfilter van een auto tijdig te vervangen. In het voorjaar komt de natuur tot bloei en begint voor automobilisten met hooikoorts een gevaarlijke tijd. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat het ongevallenrisico van allergische personen in deze tijd zo’n 30 procent hoger ligt dan gemiddeld. De reden hiervoor is dat het prestatie- en reactievermogen van één op de vijf verkeersdeelnemers negatief beïnvloed wordt door allergieën. Het is dus voor deze groep van groot belang dat de allergieveroorzakers zoveel mogelijk buiten de auto gehouden worden. Ook hier komt het interieurfilter weer om de hoek kijken: dit filter houdt ook de pollen tegen die allergische reacties veroorzaken. Het regelmatig vervangen van het interieurfilter betekent dus niet alleen meer schone lucht in het interieur van de auto, maar ook een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid.

  Actief interieurfilter
  Actieve koolstof interieurfilters zijn voorzien van een actief koolstofgranulaat, verwerkt in het filtermedium. Dit filtert op zijn beurt “actief” de onaangename geuren uit de lucht. Hierdoor ontstaat een nog aangenamer en gezonder klimaat in het interieur van de auto.
  Wanneer het voorjaar nadert, is extra aandacht voor het interieurfilter dus van groot belang. Naast eerder genoemde voordelen beslaan de ruiten minder snel en werkt de gehele interieurventilatie vele malen beter.

© Garagevanriel 2020