BANDEN EN WIELEN

Banden zijn het enige wat onze auto verbindt met de weg en daarom is het van groot belang dat ze in goede staat verkeren. Waar u op kunt letten en wat alle zaken rondom banden en wielen inhoudt, kunt u lezen bij de meest gestelde vragen hieronder.

PRIJZEN

Wielenwissel (banden liggen al op velg) €37,81 incl. BTW
Bandenopslag €0,- *
Wielenwissel + velgen schoonmaken €58,41 incl. BTW
Wielenwissel + velgen schoonmaken en balanceren €88,41 incl. BTW
Losse bandenwissel €11,37 incl. BTW per band**
Balanceren stalen velg €11,37 incl. BTW per wiel
Balanceren aluminium velg €12,58 incl. BTW per wiel
Uitlijnen v.a. €73,81 incl. BTW

* Gratis opslag, mits wij twee keer per jaar uw banden of wielen mogen wisselen. Als u geen afspraak maakt, zullen de kosten voor een wissel alsnog in rekening worden gebracht.

** Deze prijzen gelden voor velgen met een diameter tot 20″. Banden vanaf 20″ zijn moeilijker te monteren en zullen daarom een meerprijs bevatten. Bel of mail ons voor een prijsopgave.

 

 • Wanneer moeten banden vervangen worden?

  De APK eisen rondom het profiel zijn duidelijk. Alles onder de 1.6 mm profiel is afkeur en tussen de 1.6 en 2.5 mm is het een adviespunt om ze te vervangen. Dit adviespunt moet ook geregistreerd worden op het APK rapport.
  Daarnaast mogen er geen uitstekende delen uit een band steken en mag er geen canvas zichtbaar zijn. Canvas zijn witte draadjes welke een laag in de band vormen (foto zie het kopje ‘uitlijnen’). Ook de leeftijd van de band is niet onbelangrijk, omdat het rubber na verloop van tijd uitdroogt. Dit zorgt voor droogtescheuren in de band, waardoor deze op den duur een klapband kan veroorzaken.

  Toch kan het zijn dat een band nog geen afkeur is, maar het wel verstandig is om deze te vervangen. Dit is als het profiel een adviespunt (ook wel AC punt genoemd) is of als de band erg schuin afgesleten is waardoor de band aan de zijkant glad is. Het profiel aan de buitenkant van de band hoeft niet in alle gevallen gemeten te worden bij de APK, maar kan wel slecht zijn. Het profiel van een band kunt u vergelijken met uw schoenzool. Als uw schoenzool glad is en geen profiel meer heeft, glijdt u snel weg (en al helemaal als er sneeuw ligt). Dit is bij banden niet veel anders. Als er bijna geen profiel meer is, heeft de band weinig grip en kan de auto gaan slippen.

  Bij twijfel of uw banden nog veilig genoeg zijn, kunt u altijd even langs rijden binnen onze openingstijden. Wij kijken dan vrijblijvend met u naar de status van de band en geven u een passend advies.

 • Bandenspanning controleren

  We horen het steeds meer, ook op de televisie en radio: ‘controleer uw bandenspanning!’. Het is beter voor het milieu en voor uw portemonnee. De juiste bandenspanning zorgt namelijk ervoor dat u zuiniger rijdt en dat de banden zo lang mogelijk mee gaan. Dit komt omdat de band dan zo min mogelijk weerstand heeft m.b.t. het wegdek.

  Pompt u de band te hard op, dan wordt alleen het het middelste deel van de band benut en slijt deze harder dan de buitenkanten. Pompt u de band niet hard genoeg op, dan krijgt u het tegenovergestelde.

  Hoe hard de banden moeten staan is voor iedere band/bandenmaat/automodel weer anders. Zoals u op de foto’s ziet zijn er stickers in de auto te vinden waar het aantal bar op staat. Soms zit deze sticker in de tankklep, zonneklep van de bijrijder, dashboardkastje of op de zijkant van het portier.
  Kies dan voor de bandenspanning waar 2 personen staan bij normaal gebruik en kies voor 4 personen+koffer als u de auto zwaar gaat laden (zoals op vakantie).

  De eerste foto heeft een makkelijke sticker in de tankklep. Hier is weinig keuze. We kiezen voor het normale gebruik en dan staat er aan de voorzijde 2.2 bar en de achterzijde 2.0 bar.
  De tweede foto heeft al meer informatie erop staan. Bij deze is het van belang om te kijken naar het type brandstof en de bandenmaat. De bandenmaat kunt u lezen op de zijkant van de band (vaak zoiets als: 215/55/16).

  Als u geen sticker kunt vinden of u twijfelt, dan zoeken wij het graag voor u op.

 • Waarom winter- of zomerbanden?

  Zoals de naam het al zegt zijn de winterbanden speciaal ontworpen voor de winter en visa versa. Wat veel mensen denken is dat winterbanden alleen goed zijn als het sneeuwt en tja dat doet het in Nederland niet zo heel veel meer. Maar winterbanden zorgen al voor een betere remweg vanaf +7 graden Celcius! Bij een snelheid van 100 km/uur staat u al 4 meter eerder stil dan met zomerbanden. Met sneeuw is het zelfs bij een snelheid van 50 km/uur dat u met winterbanden 28 meter eerder stil staat dan met zomerbanden.

  En nog een voordeel: omdat u de banden maar de helft van het jaar gebruikt, gaan ze ook een langere periode mee. Voor een prijsopgave van een set winterwielen kunt u ons altijd bellen of mailen.

 • Losse banden of toch velgen?

  Het aanschaffen van een set velgen kost weer extra geld en daarom kan het een overweging zijn om losse winterbanden te nemen i.p.v. een set met velg. Maar wist u dat een gemiddelde stalen velg zich al in 2 jaar heeft terug verdiend? Het wisselen van een losse band kost meer tijd, de banden slijten sneller door het vaak de+monteren ervan en dan moeten de wielen iedere keer weer opnieuw gebalanceerd worden. In sommige gevallen hebben wij ook tweedehands velgen liggen, maar ook nieuw kunnen wij ze voor eerlijke prijzen aanbieden. Bel of mail ons voor de mogelijkheden!

 • Vierseizoenenbanden

  Met de zachtere winters zijn de vierseizoenenbanden steeds meer in opkomst. Maar is het wat voor uw auto en is het niet heel duur? Zoals de zomerbanden heb je ook deze soort in allerlei verschillende merken en prijsklassen. Toch zijn er vierseizoenenbanden die net zo duur zijn als de zomerbanden of soms zelfs net iets goedkoper.

  Zoals de naam al zegt is deze band te rijden in alle vier de seizoenen. The best of both worlds, zeggen ze ook wel. In de winter rijdt deze band beter dan een zomerband en in de zomer rijdt het beter dan een winterband. Maar let wel op: een echter zomer- en winterband werkt altijd nog het beste.

  De vierseizoenenband is dus eigenlijk ideaal voor wie niet veel de weg op moet en dus liever geen winterset aanschaft, maar wel iets veiliger wilt rijden.

 • Balanceren

  Het kan weleens zijn dat u een trilling in het stuur of in de zitting voelt. Dit betekent vaak dat er onbalans zit in de wielen. Door de wielen aan het balanceerapparaat te hangen kunnen wij zien of de wielen goed gebalanceerd zijn. Als er een onbalans is, slaan of plakken wij lood op de velg. Trilling in het stuur betekent onbalans in de voorste wielen en trilling in de zitting betekent onbalans in de achterste wielen.
  Daarnaast zorgt de onbalans in uw wielen voor onnodige slijtage in andere delen van de auto.

  Het balanceren van stalen velgen kost minder tijd en is daarom goedkoper dan het balanceren van aluminium velgen.

 • Uitlijnen

  Het kan zijn dat uw auto uitgelijnd moet worden. Dit gebeurt als er een onderdeel van de ophanging vervangen wordt en als blijkt dat de uitlijning niet goed is. Dit laatste kunt u merken als uw auto vanzelf een andere kant op trekt tijdens het rijden. Ook valt het na een tijdje te zien aan de slijtage van de banden, zoals op de afbeelding. De band ziet er aan de ene kant nog goed uit, maar aan de andere kant komt het canvas (witte draadjes) door de band heen. Dit is APK afkeur, want zodra het canvas zichtbaar is, is de kans op een klapband erg groot.

  Maar wat is dat uitlijnen nu precies?
  Tijdens het uitlijnen kijken wij met ons uitlijnapparaat of de uitlijning van de auto klopt. De ophanging van de auto (waar de wielen dus aan de auto hangen en alles wat daarbij hoort) hoort op een bepaalde manier te zijn afgesteld. Door bijvoorbeeld een stoeprandje hard op te rijden kan deze afstelling veranderen en krijgt u deze ongelijke slijtage.

  We gebruiken hier een vanaf prijs, omdat steeds meer moderne auto’s om een meer tijdrovende uitlijning vragen. Zo is bij de uitlijning bijvoorbeeld ook een kalibratie van een achteruitrijcamera vereist, zodat deze de nieuwe waarden ook kan aanpassen. De meeste auto’s kunnen we nu nog voor €72,- incl. BTW uitlijnen. Twijfelt u of uw auto toch meer gaat kosten, dan kunt u dit altijd aan ons vragen.

© Garagevanriel 2020